Wanneer spreekt men van koorts?

Een normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 35,8 en de 37,5° C. Dit kan verschillen van mens tot mens en is afhankelijk van meerdere factoren. Bij het leveren van een grote fysieke inspanning kan je lichaamstemperatuur stijgen. Voeding, omgevingstemperatuur, …, zijn ook factoren die van invloed kunnen zijn. ’s Ochtends is je lichaamstemperatuur het laagst. In de late namiddag is deze het hoogst.

Ons lichaam heeft deze lichaamstemperatuur nodig om normaal te kunnen functioneren. Bij het leveren van een inspanning gaat ons lichaam de temperatuur regelen door ons te laten zweten. Het zweet verdampt en onttrekt hierbij warmte aan het lichaam waardoor de temperatuur daalt.

Wat is koorts nu juist?

Hoewel de meningen wat uiteenlopen, spreekt men pas bij een temperatuur van 38° C van koorts. Tot 38° C is er eerder sprake van een temperatuursverhoging.

Koorts is een normale verdedigingsreactie van het lichaam op een bedreigende infectie. Door onder andere de bloedtoevoer naar de huid en de ledematen af te remmen en deze te concentreren op de dieper liggende bloedstroom, zal onze lichaamstemperatuur verhogen. Daar het bloed uit de kleine bloedvaten wordt weggetrokken, kan het ook minder snel afkoelen waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Een ander gekend mechanisme is het bibberen, klappertanden of rillen.

Door deze extra spieractiviteit kan er op korte tijd voor een extra temperatuurstijging gezorgd worden. Door de lichaamstemperatuur te verhogen zorgt het afweermechanisme voor een ongunstig levensklimaat van een aantal bacteriën, virussen, parasieten, … . Koorts gaat vaak gepaard met rugpijn, algemene spier- of gewrichtspijn. Koude rillingen en klappertanden, soms erg hevig, zijn ook vaak voorkomend.

Een juiste behandeling is belangrijk

Indien de koorts enkele dagen aanhoudt, schakelt het lichaam van suiker over op verbranding van vetten en eiwitten voor de energievoorziening. Glucose is een prima voedingsbodem voor bacteriën. Bij koorts wordt deze energiebron afgesloten.

Dit is ook belangrijk om weten voor diabetespatiënten. Hoge koorts of langdurige koorts kan het glucosepeil in het bloed doen schommelen met soms een hypoglykemie als gevolg.

Doordat de beschikbaarheid van glucose in ons lichaam daalt, neemt ook onze eetlust af. Onze vermoeidheid neemt toe waardoor de vraag naar energie afneemt.

We hebben de neiging om bij koorts meteen een koortswerend middel te nemen, meestal op basis van paracetamol, al of niet in combinatie met andere stoffen. Indien de temperatuur niet abnormaal hoog oploopt, is het beter om de eerste dagen de koorts niet te bestrijden en het afweermechanisme van ons lichaam zo zijn werk te laten doen.

Een temperatuur boven de 39°C kan als oncomfortabel ervaren worden. In dat geval kunnen koortswerende middelen zoals paracetamol en ibuprofen wel verlichting geven. Koorts is een symptoom van ziekte, wanneer er andere symptomen naast de koorts aanwezig zijn (zoals spierpijn, braken of diarree, lusteloosheid). Het is dan raadzaam om een arts te raadplegen.